logo
logo

Murter

Povijest Murtera

Murter je naselje na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka. Najprije se zvalo Veliko Selo (od XIII. st.) i Srimač (Srimac), a od 1715. ima sadašnje ime. Širi se prema uvali Hramina, u kojoj je izgrađena marina, prema uvali Slanica.

Murter je najveće naselje na otoku, Murtersko more je najveći morski prostor između šibenskog i zadarskog arhipelaga. Površina mu je 210 četvornih kilometara, a najveća dubina 94 metra. Na sjeveroistočnoj strani Murterskog mora je otok Murter, sa sjeverozapada, jugozapada i juga okružuju ga Kornati, a na njegovoj jugoistočnoj strani su poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije.

U podnožju uzvisine Gradine, u uvali Hramina i drugdje nalaze se ostaci rimskih građevina te ostaci antičkog naselja Colentum. Na rtu Gradini nalazi se mjesno groblje, u kojemu su pronađeni starohrvatski grobovi. Na groblju je crkva Gospe u Gradini iz XVII. st. Župna crkva sv. Mihovila (rekonstruirana 1770. godine) ima barokni oltar, rad majstora Pija i Vicka dall’Acqua i jednu ikonu kretsko - venecijanske škole. U župnome uredu nalazi se gotičko-renesansni procesijski križ te nekoliko vrednijih slika. Iznad sela, na brdu Vršini, je crkva sv. Roka iz 1760.

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.